Människor

Segerdagen - 9 maj

2013-05-09 02:25 #0 av: MissInAction

Den 9 maj är den dag som markerade Tysklands kapitulation och slutet på andra världskriget. I bland annat Ryssland firar man i dag Segerdagen.

I maj firas Segerdagen runt om i Europa. I Ryssland firar man den 9 maj, medan man i länder längre västerut kan fira den 8, beroende på tidsskillnaden. Man firar också i många av de tidigare sovjetrepublikerna, men kanske inte i lika stor skala.

Firande av Segerdagen

Man firar segerdagen som slutet på andra världskriget, eller Stora fosterländska kriget. Flera militärparader går exempelvis genom Moskva, varav en genom Röda Torget. I dag är soldaterna som deltar i paraden obeväpnade.

De två första åren efter krigets slut var detta en helgdag, men sedan bestämdes att det skulle vara en vanlig arbetsdag. Vid tjugoårsjubileet 1965 blev dagen återigen en helgdag, och var så fram till Sovjetunionens fall. Det gick sedan några år då paraderna och firandet avtog, innan det var dags att återinrätta firandet av segerdagen vid dess femtioårsjubileum 1995. 

En artikel om det allra första firandet av Segerdagen.

Blandade media från Segerdagen genom åren, wikimedia commons.

Videoklippet är från segerparaden den 24 juni 1945.


MissInAction

Källa: Wikipedia

Bild: Kremlin.ru


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-05-12 18:12 #1 av: Stefia

Bra artikel Skrattar

Anmäl
2013-05-12 18:33 #2 av: MissInAction

Stefia,

Hej! Och tack så mycket! Cool 

Jag undrar lite hur ryssar som har utvandrat gör. Firar de Segerdagen eller inte? Funderar
Hur är det i Finland?


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-05-12 18:45 #3 av: Stefia

Nej, jag tror inte det direkt. Har alla fall inte sett något sådant eller hört om att någon gör det. Men jag vet faktiskt inte Funderar

Anmäl
2013-05-14 13:49 #4 av: Bjornen

Åtminstone på Krim firar man flera olika segerdagar, som den dagen tyskarna försvann från Simferopil och från Krim, samt den stora segerdagen (som helgdag). 

Anmäl
2013-05-14 17:58 #5 av: MissInAction

Det är nog mest troligt att de före detta sovjetrepublikerna firar Segerdagen, ja. Åtminstone den äldre delen av befolkningen kanske? 


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.