Fakta

Rysk Ortodox Påsk

2013-05-05 12:53 #0 av: MissInAction

I ortodoxa delar av Europa firar man nu Påsk, eftersom man följer den ortodoxa kyrkans kalender. Medan Påsk i Sverige till stor del handlar om mat, godsaker och påskkärringar, har den i Ryssland en desto större religiös aspekt.

Visst, man äter i Ryssland också! Påsken markerar slutet av Fastan. Ryssarna äter gärna en russinkaka som kallas kulich. Det är en fluffig russinkaka gjord på mycket ägg, smör och florsocker. Man målar också vackra hårdkokta ägg att äta. 

En vecka före Påsk ses dessa kulich säljas på marknader, affärer och av gatuförsäljare. Det är vanligt att man tar med sig kakan till kyrkan för att låta prästen välsigna dem. Ibland kan man till och med hitta präster som utför dessa välsignelser på gatan i närheten av stormarknader!

Kulich och målade ägg

Påsken börjar kvällen före Påsksöndagen. Människor samlas i kyrkan omkring kl 23.00 för att lyssna på Påskmässan. Vid slutet av gudstjänsten släcks allt ljus i kyrkan, förutom den heliga låga som brinner på altaret. 

När klockan slår midnatt börjar Påsken. Prästen tänder nu ett ljus från den heliga lågan, och församlingen tänder sina ljus från hans låga, tills hela kyrkan badar i skenet av stearinljus. Klockor börjar ringa ut runt om i staden och prästen leder församlingen runt kyrkan tre gånger i vad som kallas Krossprocessionen - The cross procession. Slutligen öppnas ikonostasens dörrar, som en symbol för öppnandet av Jesu grav efter hans återuppståndelse.

Påskgudstjänsten brukar pågå långt inpå natten, och det fullt acceptabelt att delta endast i en del av gudstjänsten och tända sina ljus. 

Efter mässan tar man sig hemåt för att göra sig redo för en dag av kalasande på Påsksöndagen!


MissInAction

Källa: Jag har översatt texten från Moscow in your pocket

Foto: Tatters:)


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-05-11 19:56 #1 av: [MinIda]

kulich är väldigt gott. Vi brukar även ha det här hemma på påsken med massa andra goda maträtter/varmrätter/efterrätter. :)

Bra artikel Skrattar

Medarbetare på: Agility och ryssland

Anmäl
2013-05-11 20:05 #2 av: MissInAction

Tack! Glad
Det låter otroligt gott, ja! 
På bilderna som jag sett så påminner de mig lite om Berlinermunkar, som jag tror bara finns i Finland? Jag har iaf bara hittat dem när jag varit på Åland och på Ålands-båtarna. Så vansinnigt goda! Förlägen
Fast de är ju en slags munkar då, med rosa glasyr på. Och kulich är russin i... mmm haha, nu blir jag fikasugen Skrattar


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-05-11 21:51 #3 av: [MinIda]

#2 Hehe, Berlinermunkar är allt goda de faktiskt en av min favoriter. Men kulich kanske kommer före vet inte riktigt Skrattar

Medarbetare på: Agility och ryssland

Anmäl
2013-05-12 11:13 #4 av: MissInAction

#3
Hehe, jag köper alltid minst en när jag är på Åland Oskyldig


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-05-12 11:22 #5 av: [MinIda]

#4 Skrattar

Medarbetare på: Agility och ryssland

Anmäl
2016-03-21 09:11 #6 av: Farwuq

När är det dags för rysk påsk detta året?

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2016-03-28 00:40 #7 av: MissInAction

Hej!!

Farwuq, rysk påskdag är den 1:a maj i år Glad

Det finns ortodoxa kyrkor här i Tallinn så jag antar att man lär se en del folk kring dem då. 


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.