Fakta

Rysk Jul

2013-01-06 14:02 #0 av: MissInAction

Gott nytt år och God Jul! Så säger ryssarna. I Ryssland är man just nu i en två veckor lång festperiod. Nyår, Jul och sedan Nyår igen. Vad gör de egentligen där borta?

Ryssarna har två olika julfiranden och det kommer sig av att de dels följer den gregorianska kalendern som vi gör, och dels att den ortodoxa kyrkan följer den julianska kalendern, som har en annan räkning.

På nyårsafton den 31 december firas det ordentligt i Ryssland. Detta är troligen en kvarleva från Sovjettiden då firandet var ateistiskt och inte knutet till någon religion. Man dricker champagne och skjuter raketer. Man har nyårsgran och man ger presenter till alla.
Fader/Farfar Frost och Snöflickan - Ded Moroz och Snergurotjka är de ryska motsvarigheterna till Tomten. Dessa två figurer förekommer i många folksagor och legender.

Rysk nyårsgran

Den 6 januari
då vi i Sverige har Trettondagen, kommer då ryssarnas egen Jul. Inom ortodoxin firas dagen till minne av Kristi dop.
Inför all denna festlighet har de ortodoxa troende förberett sig genom en 40 dagar lång fasta. Och naturligtvis firar man ordentligt med olika läckerheter!
Kutja heter julgröten, en vetegröt med russin, torkade frukter, honung/socker och krossade vallmofrön. Till middagen serveras 12 rätter. Sillsallad verkar vara vanligt! Just fisk verkar vara dominant bland rätterna, som oftast inte innehåller kött.

Det finns en gammal tradition att gudbarnen den här dagen besöker sina faddrar och där bjuds på Kutja och te och får pengar och godis. 

Ryskt nyår firas den 14 januari, allt enligt den julianska kalendern. Ryssnarna är naturligtvis såpass smarta att de drar nytta av detta för att fira nytt år igen! 


MissInAction


Källor:
Världen Österut
Svenska Yle

Bild:
Violette79
ChatirygirlMaria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-01-06 14:09 #1 av: DesK

Trevlig läsning om deras fina jultraditioner! Glad

Det tillverkas väl en hel mousserande vin i Ryssland, så jag antar att det är sånt mousserande vin du menar med champagne? (Det är endast mousserande vin tillverkat i området Champagne i Frankrike som får kallas för champagne)

Désirée

Anmäl
2013-01-06 14:14 #2 av: julatopp7018

Är det vanligt att man reser under denna tid? Stött på hel del ryska turister i Stockholm.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-01-06 14:32 #3 av: MissInAction

Det har du rätt i, DesK. Benämningen Champagne är skyddad. Fast det är ju inget som hindrar ryssarna från att köpa champagne, eller? Tungan ute

Det finns något som heter Советское шампанское, sovjetisk champagne, och den säljs i de baltiska länderna, under just den benämningen. Däremot får den inte säljas inom EU-länderna, på grund av namnet. Det talas dock ibland om "rysk champagne" och då är det just denna som åsyftas. Minns att jag såg ett inslag om detta i en dokumentärserie på SVT förra året, med en finsk skådespelare vars namn jag glömt.  Fast den här champagnen tycks inte vara rysk utan snarare Ukrainsk. det är där det finns odlingar! Hehe Cool

Jula,
Det har jag ingen aning om faktiskt! Men jag tycker mig se ryssar och ryska bussar här i Uppsala året runt. Det är rätt så vanligt att de åker på bussresor till Finland och Sverige, tror jag, åtminstone de som har det någorlunda gott ställt. Men eftersom de har lite annorlunda firande än vi så kan det säkert vara så att de utnyttjar julhandeln här, eftersom de firar lite senare?


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-01-06 15:12 #4 av: julatopp7018

Okej, för det kryllar av ryssar i Stockholm just nu, annars stöter man sällan på dom.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-01-06 16:26 #5 av: Murmansk

#2

De flesta i Ryssland har s.k. "nyårslov" mellan 30 dec - 8 jan. Förra året hade man ledigt fram till den 10 jan.

 

#3

Just det, Советское шампанское, sovjetisk champagne, och det är jätte gott! Skrattande

Anmäl
2013-01-06 16:52 #6 av: MissInAction

#5
Hoppas på att en vacker dag få prova det! Skrattande Läste nånstans att den ska vara lite sötare än klassisk champagne?


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-01-06 17:14 #7 av: Murmansk

#6

Ja man kan säga att den är lite sötare än klassisk champagne, fast det finns olika typer av "Sovjetisk champagne", nämligen "torr", "halvtorr", "halvsöt" (mmm... gott :) rekommenderas!) och "söt". Och så finns det "brut" också men jag kommer inte ihåg vad skillnaden på smaken är mellan brut och torr.

Anmäl
2013-01-06 17:23 #8 av: MissInAction

Brut, det var något nytt Glad jag är väl inte så bevandrad i alkoholbegreppen.

Halvsöt eller söt låter som det skulle vara något för mig iaf!


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-01-06 18:13 #9 av: DesK

Brut betyder torr. I Champagne tillverkas alla sorters champagne, torr, halvtorr, halvsöt och söt. Sannolikt är det likadant i Ryssland med deras fina mousserande viner. I Tyskland, Italien och Spanien finns ju också högkvalitativ tillverkning av mousserande vin och många av dem finns i olika söthetsgrad. Personligen är jag en suris och föredrar generellt torra viner Oskyldig Jag skulle dock med glädje se fler Ryska, Ukrainska med flera viner här i Sverige Glad

Désirée

Anmäl
2013-01-06 23:26 #10 av: MissInAction

Intressant att få lära sig lite mer om detta! Jag är personligen ingen stordrickare men jag är fascinerad av dryckeskunskap ändå... skulle vara kul att arbeta på Systembolaget Skrattande


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-01-07 10:00 #11 av: Bjornen

På Krim hävdar man att champanjen är ursprunglig på Krim och äldre än den skyddade champanjen. Jag hittar inte nu vilket år man anser att champanjen uppstod. Det är endast inom EU och några länder som har avtal med EU som den franska champanjen är skyddad. I Ryssland och Ukraina är champanjen från Krim och om jag förstår det rätt får även de baltiska staterna använda begreppet champanj eller sovjetisk champanj, utan att bryta på skyddet.

 

På Krim finns ju den stora vinproduktionen i Massandra efter sydkusten. För övrigt blev Svarta havet rött när alla vinkranar öppnades när tyskarna kom till Krim.

Anmäl
2013-01-07 12:47 #12 av: MissInAction

#11
Skulle de anfalla tyskarna med hjälp av rödvin? Obestämd Det låter tragiskt Tungan ute


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-01-07 15:11 #13 av: Bjornen

Nej, men de skulle inte få smaka något av vinet, så man tömde ut ett antal miljoner liter ut på gatorna och ut i havet. Jag kommer inte ihåg hur många deras guide berättade om.

Anmäl
2013-01-07 17:56 #14 av: MissInAction

Men, så istället för att hoppas på att vinet får vara orört, så häller man ut det. Det är iaf ett beslut som jag inte hade tagit om jag hade fått bestämma Förvånad

Det måste ha luktat något fruktansvärt väl?


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-01-07 19:00 #15 av: Bjornen

Tyskarna var extremt intresserad av Krim eftersom det var urhemmet av den ariska rasen. Krim var i motsvarande mån lika ointresserad av tyskarna och gjorde alltför att det skulle bli svårt som möjligt och Sevastopol blev ju totalt förstörd för andra gången när tyskarna började invadera Krim.

Ett troligt förlopp om Massandra fungerade, att hela anläggningen skulle ha förstörts av tyskarna. Nu skonades hela bygden och kanske även Stor-Jalta kunde ha blivit förstört.

Man firar ju fortfarande olika årsdagar när tyskarna kastades ut på olika ställen.

Anmäl
2013-01-07 19:06 #16 av: MissInAction

Aha de skulle ha uppstått på Krim alltså.. där ser man!

Japp årsdagar kanske man skulle kunna skriva mer om här på sajten, finns det material för det tro? Jag vet inte hur pass stort firandet är.

Hehe vilken rolig vändning den här tråden fick Skrattande


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-01-07 20:41 #17 av: Bjornen

Det är mycket stort med kransnedläggning på många platser och blommor på alla soldatgravar. Jag har själv sett några av dem.

Ariska rasen skulle ha sitt ursprung ur goterna. Ett folkslag som egentligen dog ut på 700-talet i Spanien. Goterna delades i västgoter och östgoter och någon spillra överlevde på Krim eftersom man har funnit gotiska skrifter på¨Krim från 1500-talet. Goterna är ju ett folkslag som troligen ursprungligen kommer från västra Polen eller Tyskland. En teori att Gotland befolkats av goter och därav namnet Gotland. Vissa svenska nationalromantiker har ju påstått att de härstammar från Gotland, men det är en uppfattning som avvisas av moderna historiker.

Anmäl
2013-01-09 17:26 #18 av: [Jony]

Två jular efter varandra? Nej tack? (förutom ledigheten då förstås)

Anmäl
2013-01-09 19:15 #19 av: MissInAction

#18
Hihi, för mycket av det goda? Flört


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-01-09 19:32 #20 av: [Jony]

Ja, och inget fel på Advent och Lucia, det är trevligare och lugnare. Men hur många (vuxna) vill fira två jular med massa stress?

Anmäl
2013-01-09 19:41 #21 av: MissInAction

Ja jag vet inte hur vanligt det är att de firar stort båda jularna. Hade varit kul att veta faktiskt!
Men deras största högtid på året är iaf Nyårsafton 31 december och det är då de byter presenter och så. Så jag tror att julen den 7 januari är mer stillsam.

Ofta har jag fått intrycket att ryssarna tycker om att fixa och dona och ordna med kalas och grejer. Kanske har jag fel men det är så jag uppfattat det OskyldigMurmansk kanske kan bekräfta eller dementera??

De kanske inte har samma stress som vi? Kanske inte samma konsumenttryck? Fast det är bara spekulationer från min sida!


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-01-10 15:40 #22 av: Murmansk

#20

Vi firar inte er jul (förutom de som är katoliker eller protestanter förstås), men vill man ha lite kul även den 24:e december fast man är ortodox och på så sätt börja så småningom förbereda sig inför det stora firandet den 31 december  Skrattande så varför inte? om det finns en sådan trevlig förevändning :)

Vår största högtid är förstås Nyårsafton, och vi firar den precis på samma sätt som ni firar jul - i stora gäng, oftast med familjer men det går bra med vänner också, med presenter och massvis med god mat.. Och då kommer vår tomt, Ded Moroz heter han ("Farfar Kyla") med sitt barnbarn Snegurochka ("Snötjej"). Man klär en "nyårsgran" och lägger presenter under.

Man firar inte jul i Ryssland i meningen "att fira"; det är en ganska lugn och verkligen religiös högtid med många Gudstjänster både under natten och hela dagen.

Sedan kommer ett s.k. "Gammalt Nytt år", 13-14 januari. Detta är ingen officiell högtid i alla fall utan snarare en trevlig tradition :) Grejen är att i Ryssland använde man sig av Julianska kalendern fram till januari 1918 och i samband med att man gått över till Gregorianska kalendern har man "tappat bort" 2 veckor, och nästa dag efter den 31 januari 1918 blev den 14 februari 1918. Så den 13 januari kan man fira (om man vill såklart, och det ju väl är ingen dum anledning att ha det lite roligt med sina kompisar :) ) den Nyårsafton som man annars skulle ha haft om man inte gått över till annan kalendern.

#21

Jo då, ryssar har skapligt med stress de också, och konsumenttrycket är högt.. Och ja, ryssar tycker om att ha kalas och ordna med sånt, absolut! Jag bekräftar :)

 

Anmäl
2013-01-10 18:14 #23 av: Bjornen

För Ukrainas del "firar" man Arkivens dag på vår julafton. Normalt placeraras julgranarna ut omkring 18-20 december. En liten tendens är att man är på väg att ge ledighet under den katolska juldagen (25/12) och faktiskt betecknas som helgdag i vissa almanackor.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.