Fakta

Mir

2012-10-13 15:51 #0 av: medde

Rymdstationen Mir, den sovjetiska rymdstationen (senare ryska), påbörjades under 1980-talet. Ordet Mir har två betydelser vilka är fred och värld

Vi talar ju oftats om ISS härinne på sajten, vilket är ganska sjävklart då det är en aktiv rymdstation. Mir finns inte längre då den brann upp den 21 mars år 2001 eftersom man lät Mir störta mot Jorden i syftat att brinna upp i sitt möte med atmosfären.

Men nu ska vi börja från början i stället och inte börja med då Mir släpptes mot Jorden.

Mir var den rymdstation som fösrt hade en permanent besättning ombord under långa tider. Det var i 10 år som Mir hade en besättning ombord. Inte exakt 10 år, då det fattades 8 dagar för att det skulle bli 10 år exakt.

Det fanns ju även andra rymdstationer som Skylab och Salyut, men dessa hade besättning endast under begränsade tider. (Artiklar kommer även om Skylab och Salyut)

Första modulen som sköts upp av Mir fick tillbringa mer än 15 år där uppe, vilket faktiskt var 3 gånger längre tid än vad det skulle vara enligt planerna för Mir. Det var från början tänkt att man under en kort begränsad tid skulle man ta upp modulerna som skulle klargöra den 130 ton tunga rymdstationen Mir.

Från början var det med ryska rymdfarkosten Soyuz som förde upp och transporterade besättningen till Mir. Senare deltog man även från NASA och deras rymdfärjor med transport av förnödenheter samt besättning.

Det var viktigt för NASA att vara med i nyttjandet av Mir då deras planer angående ISS /Internationella rymdstationen redan var långt framskridna.

Rymdstationen Mir hade 7 olika moduler som var sammanlänkade. Dessa fördes upp under en period av 10 år, med start februari 1986. 6 moduler sköts upp i omloppsbana av den ryska Proton-raketen och en modul sköts upp med en av NASA's rymdfärjor. Den modulen som NASA tog upp var dockningsmodulen.

Modulerna var i sin ordning:

Core: 19 februari 1986. 20.100 kilo. Denna modul var stommen/kärnan för Mir.

Kvant 1: 31 mars 1987. 10.000 kilo. För astronomiska observationer samt  experiment.

Kvant 2: 26 november 1989. 19.640 kilo. Nya livsuppehållande system, samt även till för vetenskapliga experiment och luftsluss.

Kristall: 31 maj 1990. 19.640 kilo. Bland annat för geofysik astrofysiklaboratorium.

Spektr: 20 maj 1995. 19.640 kilo. Gemensamma experiment /Ryssland och USA.

Den här modulen kom NASA upp med och det var en dockningsmodul. Det skedde den 12 november 1995 och vikten var 6.134 kilo. Det var rymdfärjan Atlantis som förde modulen till Mir. Atlantis gjorde totalt sju resor till rymdstationen Mir. Atlantis byggdes senare om under den senare delen av året 1997 för att  kunna göra  konstruktionsarbeten på ISS, men det är ju en helt annan historia som vi återkommer till i artikeln om ISS.

Priroda: 23 april 1996. 19.000 kilo. Observationer för och av Jorden.

Då det var dags att avsluta projektet var det många olika turer om vad man skulle göra angående rymdstationen Mir. Som att säljas till privata företag osv. De gjorde ett helt privatfinansierat uppdrag bland annat för att rusta upp Mir och att Mir skulle bli helt funktionsduglig och säker. Det här uppdraget blev det absolut sista uppdraget för/till Mirs del. ISS blev satsningen för Sovjetunionen (Ryssland) och USA, och pengar saknades därför att avsätta till Mir.

Den 21 mars 2001 brann rymdstationen Mir upp i atmosfären. Efter det att man lät den falla ned mot Jorden.

 

File:Mir on 12 June 1998edit1.jpg

Mvh medde sajtvärd astronomi iFokus

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-10-13 15:55 #1 av: MissInAction

Perfekt! Tack för att du ville lägga in artikeln här också Cool
Sovjet - Ryssland - och rymdfart går ju liksom hand i hand.

Jag har lagt bilden högst upp på förstasidan också.


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-10-13 17:45 #2 av: medde

Tack, Hoppas den kommer att ge lite bra info här på sajten om Mir

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.