Resor

Vladivostok

2012-08-30 21:46 #0 av: MissInAction

Vladivostok ligger längst ut på Muravjoj-Amurskij-halvön i ryska fjärran östern, alldeles vid kusten till det Japanska havet. Staden har samma geografiska latitud som exempelvis Florens i norra Italien, och Toronto i Kanada.

Med järnväg är avståndet till Moskva 9 302 kg. Direkt avstånd till Seoul i Sydkorea är 750 km och till San Francisco i Amerika är det 8 400 km. Då kanske du kan föreställa dig ungefär var vi är.

Namnet Vladivostok skulle vi nog fritt kunna översätta till Härskaren av Östern.

Staden grundades år 1860 och har nu knappt 600 000 invånare, det har minskat något under det senaste decenniet. Innan har området kring staden varit del av flera olika kinesiska och koreanska dynastier, men kom att bli ryskt efter Peking-fördraget 1860. Den 20 juni - enligt vår tideräkning - fick det militära underhållsskeppet Manchur, under ledning av Kapten-Löjtnant Alexey K. Shefner, uppdraget att vid Gyllene Hornbukten anlägga en utpost vid namn Vladivostok. Strax stod de första byggnaderna klara. 


Handelshamnen i Vladivostok

Här finns huvudhamnen samt högkvarteret för den ryska Stillahavsflottan. Det är också den största ryska hamnen i Stilla havet.

Tjugo år efter grundandet blev Vladivostok officiellt stad och 1899 öppnade den första gymnasieskolan. Här finns nu sex olika universitet.

1903 fick staden ett ekonomiskt uppsving i och med färdigställandet av Transsibiriska Järnvägen, som har sin slutstation här. Därmed fick man också en större kontakt med Moskva och även Europa. 
Transsibiriska järnvägen


Järnvägsstationen i Vladivostok

Staden hade stor militär betydelse under Oktoberrevolutionen, på grund av sitt läge vid kusten. Staden intogs av Röda Armen den 7 november, eller den 25 oktober enligt den Julianska kalendern som användes under Tsar-tiden. Detta blev då slutet på det ryska inbördeskriget och den ryska staten ersattes av Sovjetunionen. Under Sovjettiden var staden helt stängd för utlänningar.

Under 2012 kommer ett ekonomiskt toppmöte - Asia-Pacific Economic Cooperation - mellan flera olika länder kring Stilla Havet att hållas i Vladivostok. Inför detta möte har infrastrukturen i staden förbättrats och man har till exempel låtit bygga två kabelbroar - Zoloty Rog Bridge över Gyllene Hornhamnen och Russky Island Bridge från fastlandet till Ryssky-ön. När broarna är färdiga kommer de att vara världens längsta i sitt slag. 

Huvudnäringen i Vladivostok är frakt, kommersiellt fiske och marinbasen. Ungefär 80% av den kommersiella produktionen sker inom fisket, medan annan matproduktion står för 11%. Import av japanska bilar sysselsätter en stor del av stadens invånare, med allt ifrån reparatörer, montörer och importtjänstemän till fartygs- och järnvägsbolag. 

Du kanske hört talas om Mumiy Troll? Det ryska rockbandet kommer härifrån.

MissInActionKällor: Wikipedia

Bilder: Wikimedia Commons


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-09-05 07:50 #1 av: Bjornen

Lite om den äldre historien: Området tillhörde Bohai (698-926) och troligen fanns det tidigt en stad i närheten av Vladivostok som förstördes av mongolerna år 1233. Därefter blev området oanvänt och icke omnämnt i källorna.

Området börjar bli ryskt redan 1689 i och med Nerchin avtalet. När Aigun-avtalet undertecknades 1858 blev det ryskt helt och hållet och bekräftades sluligen med Peking-fördraget 1860.

Staden hade som mest invänare 1992 med 648.000 invånare och har sedan sjunkit (2005 587.000 invånare). Från år 2009 har invånarantalet ökat och officiella invånarantalet 2011 var 623.000 invånare. En liten osäkerhet i dessa siffror är om några av de 20.000 arbetarna inför APEC-mötet är inräknade i denna sifrra. De ska inte finnas med i den officiella statistiken, men folkräkningarna är inte så säkra.

Första universitet startade 1899 (inte gymnasieskola) om än det kanhända motsvarar nuvarande svenska gymnasieskola. Översättning mellan svenska och utländska utbildningsstadier är svåra att göra.

Anmäl
2012-09-05 08:22 #2 av: Bjornen

Jag har åtminstone en växt i min visningsträdgård som härstammar från Vladivostoks botaniska trädgård. För övrigt är den en av Rysslands större botaniska trädgårdar. Deras samling av magnoliorna är välkända.

Anmäl
2012-09-05 12:06 #3 av: MissInAction

Bjornen,
Tack för att du fyllde på med lite mer historia Cool Jag tycker det är lite svårt att veta hur pass mycket jag ska ta med i själva artikeln. Skulle säkert kunna skriva flera sidor, men någon måste ju orka läsa också, haha!

Angående skolformen som startade 1899 så var jag osäker på det då jag läste på flera sidor att universiteten hade sin början redan från 1899 samtidigt som jag på ett ställe läste att gymnasieskolan startade då. Det var jag som följde min egen logik att utan gymnasieskola kan man väl inte ha ett universitet? FörvånadTystTungan ute

Om jag ändrar till skola, så bör väl ingen förvirring råda? Fast det är klart, det vore intressant att veta vilket det var.

Intressant med botaniska trädgården! Hade ingen aning om det och jag har inte råkat läsa om det när jag gjort research till artikeln heller. Märkligt. Ska fråga några av mina trädgårds-vänner om de känner till den Glad


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-09-05 22:43 #4 av: Bjornen

Efter 1969-års gymnasiereform infördes 1970 gymnasieskolan och som en fortsättning av den 9-åriga enhetsskolans införande 1962. Någon gymanasieskola existerade inte alls 1899.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.