Människor

Grigorij Rasputin

2012-01-18 11:43 #0 av: [Momiji]

Grigorij Jefimovitj Rasputin är känd som en av Rysslands mest mytomspunna personer. Han var var en rysk mystiker, predikant och helbrägdagörare. Han har blivit hyllad och smutskastat om vartannat. Men vem var han då?

Uppväxt: Grigorij Jefimovitj Rasputin föddes den 22 januari 1869 i byn Pokrovskoje vid floden Tura i Tiumen i Sibirien i Ryssland.  Redan i ungdomsåren sades det att han var i besittning av övernaturliga krafter.

Han blev ledaren i byns ungdomsgäng som uppträdde så störande under söndagarnas gudstjänster i kyrkan att prästen till sist erbjöd dem betalning för att de skulle hålla sig därifrån.

Rasputin hade också andra sidor. Ganska tidigt i livet verkade han vara en pojke som hade något speciellt: en blick med ett allvarligt, sinnligt djup och med en förmåga att för sin inre syn se vad människor gjort eller vad som skulle komma att hända. Många påverkades stort av den udda pojken som hjälpte sjuka och behövande med sin förmåga. Rasputin började så söka Gud på sitt eget alternativa sätt. Han kom i kontakt med en sekt som menade att en människa endast kan uppnå Guds nåd genom att först synda så djupt att man når sin botten - för att sedan be om förlåtelse inför Gud.

Liv: Efter det påstådda sektlivet gifte sig Rasputin och startade en familj med en kvinna från trakten. Han lämnade dock strax sin fru och barn och förde snart, enligt vad han själv menade var en "pilgrimsresa", ett kringdrivande liv runtom i Ryssland. Kring år 1901 började ett rykte om en märklig man med djupt svarta ögon, ett yvigt skägg och mystiska, helande krafter att få nationella proportioner.

1903, efter utflykter till Grekland och Jerusalem, anlände en ofta otvättad och därför illaluktande Rasputin till Sankt Petersburg, där han inom kort gjorde sig ett namn bland stadens societet och blev på så sätt år 1905 introducerad för tsarfamiljen, tsar Nikolaj II och tsaritsan Alexandra av Hessen.

Genom att intala tsaritsan Alexandra att han kunde bota sonen Alexej från dennes blödarsjuka genom hypnos skaffade han sig stort inflytande över det romanovska hovet.

När Alexej vid ett tillfälle ramlat och blivit illa däran p g a sin sjukdom telegraferade tsaritsan till Rasputin, som tillfälligt var tillbaka i Sibirien, och bad om hjälp. Hon fick då till svar att hon inte skulle oroa sig och Rasputin lovade att be Gud om lindring för tronföljaren; "pojken kommer inte att dö, han blir snart bra igen...". När så också skedde var hennes tilltro till mannen med de djupt svarta ögonen orubblig för återstoden av hennes liv.

Det uppstod även rykten att han hade en kärleksaffär med tsaritsan, och hemliga polisen lät övervaka honom.

När Ryssland led nederlag under första världskriget sades det att han hypnotiserat tsaren och tsaritsan för att själv kunna styra landet.

I St Petersburg under första världskriget levde han gott under beskydd av hovet och i tsarens frånvaro och med tsaritsans aldrig sinande förtroende kunde han göra lite som han behagade. Den som hade pengar kunde enkelt köpa sig en bättre position i samhället; det var bara att vända sig till Rasputin som också favoriserade släkt och vänner och gav dem privilegier. Missnöjet nådde nu till den översta eliten i Ryssland, aristokraterna. Dessa hade nu fått nog av vad de menade var ett vanstyre av landet. Man anklagade främst tsaritsan Alexandra, och med Rasputins starka inflytande över henne därmed också honom, för landets snabbt försämrade ekonomi och brist på framgång i kriget. Att Alexandra var född och uppvuxen på tysk (fiendens) mark gjorde det hela inte bättre. Grupper av sammansvärjningar bildades och prat om att "den onde munken från Sibirien" skulle skaffas bort för gott fick sin spridning i högre kretsar runtom i Ryssland.

I ett tal i den ryska Duman framhöll Vladimir Purishkevitj följande: ”Tsarens ministrar som har förvandlats till marionetter. Marionetter vars trådar har tagits fast i hand av Rasputin och kejsarinnan Alexandra Fjodorovna - Rysslands onda genius och tsaritsa  som har varit en tysk på den ryska tronen och främmande för landet och dess folk.”

En som åhörde talet var furst Felix Jusupov(en ingift släkting till tsaren) som efteråt sökte upp Purishkevitj vilken genast var med på att skaffa undan Rasputin.

Död: Mordet på Rasputin hade planerats länge. De främsta konspiratörerna var dumaledamoten Puriskjevitj, furst Felix Jusupov och storfurst Dmitrij Pavlovitj.

Rasputin mördades 1916, under ledning av furst Felix Jusupov. Han bjöds in till familjen Jusopovs palats vid Moika-kanalen i Sankt Petersburg.

Rasputins död blev än mer mytomspunnen än vad han själv varit i livet. I allt väsentligt är följande en tämligen vedertagen bild av händelseförloppet, trots att de medverkande vid flera tillfällen ändrat sina historier - inte minst för att ge sig själva en mer framträdande och viktig roll än vad som varit fallet.

Rasputin bjöds 29 december 1916 in till furst Jusupovs palats vid Moika-kanalen i Sankt Petersburg; detta i tron att skulle få träffa Jusopovs fru som också skulle ha bjudit in sina väninnor. Han klädde upp sig i en skinande silkesskjorta och sina bästa läderstövlar och anträdde palatset.

Rasputin visades raskt ner i källaren eftersom Jusopovs fru inte alls var i palatset utan i själva verket på resa. Väl där spelade man skivor för honom och han bjöds på förgiftat vin - Madeira. Detta verkade dock inte ha någon önskad effekt och man gav honom därför också bakverk, innehållande cyanid, men inte heller detta fick Rasputin att reagera. Värden Jusopov tappade då tålamodet och gick till sitt kontor för att hämta en pistol. Tillbaka i källaren sköt han så Rasputin två gånger i bröst och sida som då föll till golvet. Till sist verkade livsgnistan lämna "den galne munken" (som var ett av hans öknam - trots att han aldrig varit munk) och Jusopov och hans sammansvurna tog av honom hans silkesdräkt. De lämnade sedan källaren för att gå upp och fira att man nu gjort sig av med Rysslands fiende nr 1. Sällskapet planerade därefter att lämna palatset och ta sig vidare ut i staden. Men Jusopov, som gått för att ta reda på en rock mot kylan, anade oråd och återvände till källaren för att kontrollera liket. När Jusopov lutat sig över kroppen ska Rasputin, enligt Jusopovs skildring, då ha vaknat till liv, tagit ett stryptag på fursten och viskat "du din elake pojke!".

Jusopov klarade sig snart ur greppet och Rasputin ska nu, mot alla odds, ha tagit sig upp på fötter och vidare ut på gården. Där sågs han av de övriga sammansvurna adelsmännen som då jagade efter den svartskäggige helaren skjutandes flera nya skott, varav två ska ha träffat(ett i ryggen och ett i huvudet). Jusopov började nu nästan tro att mannen framför honom verkligen var Satan själv inkarnerad. Rasputin misshandlades ytterligare med påkar, sparkar och knytnävsslag innan allt(enligt vissa källor) avslutades med att man kastrerade honom. De lastade sedan kroppen i en bil och körde ner till floden där de dumpade den - vilken flöt upp och hittades ett par dagar senare.

Vid den efterföljande obduktionen ska dock Rasputins lungor ha varit vattenfyllda, vilket innebär att han skulle ha varit vid liv då han kastats i floden. Också hans döda kropps läge, med rakt utstående armar(vilket kan bevisas av fotografier), tyder på att han skulle ha letat sig fram under isen, försökt ta sig upp på eller hänga kvar vid ett isflak i den av is delvis täckta floden.

Dock ska inget gift ha hittats i Rasputins maginnehåll vilket tyder på att giftet antingen varit för gammalt och därmed svagt och/eller att han aldrig fått någon gift i sig överhuvudtaget. I så fall skulle förgiftningen endast ha varit en efterhandskonstruktion av mördarna för att visa på Rasputins omänsklighet och därmed ge en viss "legitimitet" åt deras dåd.

Merparten av den stora släkten Romanov såg i detta mord det enda sättet att rädda dynastin, eftersom tsaritsan godtog allt den "helige mannen" förde fram. Detta visste den djävulske munken om. Han gjorde därför ett lysande drag när de mörka orosmolnen började hopas – han upprättade ett "testamente" med en förutsägelse, som han visade för tsaritsan:

"Ryske tsar! Vet att om dina släktingar utför detta mord kommer inte någon av din familj, det vill säga dina närmaste och dina barn, att leva mer än två år. Det ryska folket kommer att döda dem. Man kommer att döda mig. Jag är inte längre bland de levande. Bed, bed, var stark, tänk på din utvalda släkt."

När han gick till den omtalade bjudningen skulle Rasputin således ha anat att hans egen tid snart var ute, men kanske ville han få vetskap om hans framtida banemän verkligen var tsartrogna förrädare. Då de sammansvurna visade sig vara just detta borde också tsaren, enligt Rasputins förutsägelse, frukta för sitt liv. Tsaren avsattes, enligt rysk kalender, redan i februari 1917 - under Februarirevolutionen. En viss Kerenskij blev tillförordnad statschef för en ny regering som avskaffade tsardömet men valde att fortsätta kriget i väster. Tsaren och hela hans familj fördes till Jekakaterinburg där de alla, utan någon form av rättegång, mördades sommaren 1918. Rasputins båda sista förutsägelser besannades således.

Källor:

Bild: Wikimedia Commons

Text: Wikipedia och Melodice.se

Sol Anna Måne
Medarbetare på Sagan om Ringen iFokus
Even angels fall ♪ ♫ ♪ ♫ ♫ ♫ ♪

Anmäl
2012-01-18 21:19 #1 av: MissInAction

Tack så mycket Momiji! Lite tung rysk historia satt inte fel såhär på onsdagskvällen Glad

Vilket liv han levde..
Och ett så tragiskt slut! Gråter Om man ska ta död på någon kan man väl åtminstone göra det på ett mer mänskligt sätt. Fy så brutalt...

Det har skrivits böcker, filmer och musik om den mannen. Verkligen värt att ta del av!  

Om någon vill ta del av Rasputins öde i film-format så finns det en film gjord 1996 med Alan Rickman i huvudrollen. Han fick för övrigt flera utmärkelser för sin prestation i filmen. 
Andra roller görs av Ian McKellen, David Warner och Greta Scacchi. Filmens story är i princip det som står i artikeln ovan Glad
Länk till filmen på imdbMaria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-01-18 21:42 #2 av: [Momiji]

Ja, tog inte riktigt med alla historier om hur han sägs ha dött, det finns ju så otroligt många. Men dessa är väl dom vanligaste. Men det var verkligen intressant att knopa ihop detta Glad

Sol Anna Måne
Medarbetare på Sagan om Ringen iFokus
Even angels fall ♪ ♫ ♪ ♫ ♫ ♫ ♪

Anmäl
2012-02-02 10:49 #3 av: Tride

Intressant läsning.Cool Inte min typ, för att vara ärlig. "Otvättad och illaluktande."Rynkar på näsan

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2012-02-02 17:30 #4 av: MissInAction

Haha nä, inte min typ heller! xD Åtminstone inte i den som beskrivs i litteraturen.....


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-02-02 21:39 #5 av: MissInAction

Å andra sidan så skulle jag inte alls tacka nej till Alan Rickman... Oskyldig


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-04-22 08:44 #6 av: Farwuq

Det sägs också att det verkliga skälet att han mördades var att han aktivt arbetade för en separatfred med Tyskland, och att det var brittisk inblandning i det hela.

Rynkar på näsan

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2012-04-22 10:12 #7 av: Tride

Intressant, drakis. Berätta gärna mer om du vill.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2012-04-22 10:32 #8 av: Farwuq

Jag har bara hört det.
Han försökte påverka tsaritsan att på en fred med Tyskland.
Detta när britterna var hårt trängda på västfronten.

En fred mellan Ryssland och Tyskland skulle betyda att tyskarna skulle få resurser över att klå britterna och vinna kriget.

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2012-04-22 11:21 #9 av: Tride

Hm. Det var kanske bra att det inte blev så . . . Obestämd

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2012-04-22 14:14 #10 av: Farwuq

Nja...

Det blev istället Sovjet och en hiskelig diktatur samt ett skäl för Hitler att kunna komma fram.

Jag gillar åtminstone inte den delen av europeisk historia.

Rynkar på näsan

Miljontals liv hade kanske kunnat räddas, men det brittiska kolonialimperiet hade nog fallit.

 

 

 

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2012-04-22 16:44 #11 av: MissInAction

Det är nog få kända ryssar som folk vet så lite om Obestämd eller rättare sagt, att berättelserna om honom är såpass skilda. Men det är ju intressant och det triggar fantasin. Jag rekommenderar som sagt filmen Rasputin  Oskyldig

Hemska tanke egentligen, men utan alla dramatiska händelser i Europa på 1900-talet så hade vi inte haft så mycket bra läsning. Och helt andra referensramar! Går inte att föreställa sig. Förvånad


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-07-04 17:08 #12 av: Grodan

Väldigt intressant att läsa. Jag tror jag sett filmen som nämns i #1 men det var ett tag sedan...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-07-04 18:05 #13 av: [Moa-]

Absolut intressant läsning! Framför för mig som endast läst generella historien om Ryska revolutionen (samt sett den tecknade filmen), bakgrund till karaktärerna ger alltid med innehåll till historien...

Anmäl
2012-07-04 22:25 #14 av: MissInAction

#12
Den är väl värd att se igen - och igen, och igen Oskyldig hihi

#13
Tecknad film? Nu måste jag ha missat nåt Förvånad


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-07-05 08:16 #15 av: [Moa-]

MissInAction; Anastasia, Rasputin är den klockrena fienden... Flört

Anmäl
2012-07-05 10:11 #16 av: MissInAction

#15
Ahaaa! Ja såklart Glad Den har jag inte sett. Den kom väl när jag var i "fel" ålder Tungan ute


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-07-05 10:23 #17 av: [Moa-]

Den är faktiskt riktigt mysig med bra sånger, både på svenska och den engelska originalversionen... =)

Anmäl
2012-07-05 10:59 #18 av: MissInAction

#17
Då står den numera på min Att se-lista Skrattande Kanske sambon har den någonstans.


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.