Annons:
Etiketterfaktarysslandartikel
Läst 7399 ggr
MissInAction
6/28/11, 12:27 AM

Teologiska, moraliska och andliga teman

Ikonerna sägs kunna utföra undergörelse, bota allvarligt sjuka. Andrej Rublovs bäst bevarade ikon, "Den gamla testamentliga Treenigheten", hänger i Tretjakovgalleriet i Moska. Det sägs att där alltid står män, tysta, och betraktar den. Ikonen skildrar änglarnas besök hos Sara och Abraham.

Även en annan känd ikon, "Guds moder" finns där. Den symboliserar föreningen mellan det gudomliga och det mänskliga.
Båda dessa motiv finns i den här artikeln.

Ikonerna var en del av den bysantiska konsten och började komma på 500-talet. Ordet ikon kommer från grekiskans ord för bild, eikon.


Ärkeängeln Gabriel**
Vad är egentligen ikoner?**
En ikon är en helig bild som präglas av innerlighet. Den ska ge människan (betraktaren) en uppfattning av den andliga världen. Eller en slags kommunikation mellan den gudomliga världen och vår. Ikonen vill lyfta upp betraktaren till en högre andlig nivå, tanke- och känslomässigt. Den förmedlar värme, ro och glädje.
Det gamla Ryssland var djupt kristet och traditionerna kring ikoner, och förnyelse av dessa, påminner oss ständigt om detta.
Fråga vilken ryss som helst om betydelsen av ikoner, och du kommer att få ett intressant svar. 

Motiv och tolkningar
Vanliga motiv är Jesus, jungfru Maria eller något annat helgon. Alla färger har en speciell betydelse i ikonmåleriet. Guld är färgernas färg och symboliserar det gudomliga, en förklaring till varför de avbildade ofta på senare tid fått en guldfärgad gloria. Den mörkblå färgen beskriver natten och ljusblå står för himlen. Rött beskriver soluppgången, som ju är solens möte med mörkret.

Det är viktigt att ikonerna tolkas symboliskt. Många troende menar att det behövs en andlig syn och tolkning för att kunna ta till sig en ikons helande och andliga kraft, att det inte räcker med att endast betrakta den. Det behövs vissa kunskaper för att förstå de fantastiska konerna. 

Ta exempelvis "Treenigheten". Ett sätt att tolka den är att se en enda gud. Gud är en enda till sitt väsen, men utgör också en treenighet. Fadern, Sonen och Den helige anden. Alltså är Gud inte endast en enhet utan också en gemenskap. 

Enligt den ortodoxa kyrkans tradition så var det Jesus som skapade den första ikonen.

Den förste till namnet kände ryske ikonmålaren var den helige Alimpij. Han hade en religiös upplevelse som resulterade i att han blev munk, och ägnade sedan resten av sitt liv åt att måla ikoner. Detta är troligen på 1000- eller 1100-talet. 


Vet ni namnet på denna ikon, meddela mig gärna!

Kort historia
De första ikonerna kom till Ryssland från Bisans. I början på 1100-talet målades "Guds moder" i Konstantinopel.
På 1200-talet tog ikonmåleriet fart på riktigt i Ryssland. Kiev blev ett första centrum för ikonmåleri och sedan blev det Suzdal och Novgorod. 
1300- och 1400-talen verkar vara ikonmåleriets höjdpunkt.
I slutet av 1300-talet bildades Moskvaskolan, där Andrej Rublev och Dionisij var verksamma. Dessa två är antagligen en stor orsak till att ikonmåleriet nu blomstrade. Deras olika stilar skiljer sig åt som så att Rublevs ikoner har en överlägsen enkelhet, medan Dionisijs är mer berättande.
Andrej Rublev är för övrigt ett taget namn, och det finns inte mycket information om denne man, men man vet att han var munk.
På 1500- och 1600-talen dominerade Stroganovskolan.
Släkten Stroganov var rik och byggde upp ett stort handelsimperium i norra Ryssland. Detta påverkade naturligtvis utvecklingen av ikonmåleriet. Ikonerna fick nu en särskild stil och de dominerande färgerna var guld, gult och rosa. 
På 1600- och 1700-talet gick fler och fler ikonmålarre i tsarens tjänst. Självklart ville även han omge sig med gudomlighet.
På 1700- och 1800-talet var Mstera och Palech Cholaj centrum för ikontillverkning.

_Maria
_

Källor:
http://sv.wikipedia.org
http://modersmal-ryssland.com

Bilder:  shaunrat66 carulmare


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Annons:
KPD
12/29/12, 6:11 PM
#1

Ofta säger man att man "skriver" ikoner, inte "målar" dem. Motivet finns redan, man gör bara en kopia med sin egen "handstil". Det är en form av gudstjänst i sig att skriva ikoner.

Innan ikonen tas i bruk invigs den i kyrkan. Den lämnas till prästen före aftongudstjänsten på lördagen och står på altaret under natten mot söndagen, då den välsignas av prästen. Efter liturgin får man tillbaka sin ikon, som man nu hälsar på med korstecken och kyss. Nu är ikonen motivet. Denna ceremoni går möjligen tillbaka till det faraonska Egyptens munöppningsceremoni. Gravmålningar blev levande genom att en präst välsignade dem.


Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.

MissInAction
12/30/12, 12:53 AM
#2

Intressant detta med invigningen! Det är klart, när jag tänker efter, att de måste genomgå någon slags ritual för att bli "riktiga" Glad

Jag hade ingen aning om detta att man skriver ikoner. Ingen har nånsin använt de orden, och de pratade rätt mycket om ikonernas historia då jag läste ryska. Är det fel att prata om ikonmåleri då? Säger man ikonskrivning? Det låter märkligt i mina öron Tungan ute men kanske man kan använda båda uttrycken.


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

KPD
12/30/12, 2:26 AM
#3

Själv använder jag nog "skriva" endast inom kyrkan och "måla" till vardags. En teolog och en konstvetare formulerar sig nog olika. Jag vill inte kalla det "snobbism", men det finns flera exempel, där man med vissa ord kan markera grupptillhörighet. En operaälskare "hör" en opera, medan folk i allmänhet "ser" en opera precis som vilken teaterpjäs som helst. Arkitekter, kulturvetare m.fl. uttalar "arkitekt" med hårt k, medan de flesta använder ett mjukt k (tje-'ljud).


Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.

MissInAction
12/30/12, 2:08 PM
#4

Hehe, ja det har du alldeles rätt i! Det finns skillnader. Tror jag förstår vad du menar Flört Lite kul att det finns såna skillnader.


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Upp till toppen
Annons: